ERP چیست و چه کاربردی دارد ؟ برای اینکه یک کسب و کار بتواند از فرصت های بازار استفاده کند، اطلاعات آن باید سازگار، دقیق، به روز شده در زمان واقعی و قابل اجرا باشد. همانطور که کسب و کارها رشد می کنند و عملیات پیچیده تر می شوند، مدیران اغلب متوجه می شوند که با اطلاعاتی کار می کنند که نمی توانند به آنها اعتماد کنند، نمی توانند به طور موثر از آنها استفاده کنند یا هر دو. درک آنچه واقعاً در تجارت آنها اتفاق می افتد زمان بر است و تصمیم گیری دست و پا گیر است. فرآیندهایی که باید ساده باشند، نیستند. این واقعیت ها بسیاری از شرکت ها را وادار می کند تا سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) را در نظر بگیرند.
ERP فقط یک سیستم نرم افزاری نیست، بلکه یک راه حل استراتژیک است که می تواند به شما در دستیابی به اهداف کمک کند. یک سرمایه گذاری هوشمندانه است که می تواند در بلندمدت بازده سرمایه گذاری مثبتی را برای شما فراهم کند. ابزاری نهایی است که می تواند به شما کمک کند تا کسب و کار خود را بهتر و هوشمندتر اداره کنید. ERP به کسبوکارها برای فتح ارتفاعات جدید قدرت میدهد. این یک کاتالیزور برای رشد است، قطب نما است که تصمیم گیرندگان را در هزارتوی پیچیدگی ها هدایت می کند و آنها را قادر می سازد تا با اطمینان حرکت کنند.
برای دانلود فایل PDF بروشور ERP روی لینک کلیک کنید.
برای دانلود فایل PDF کامل ERP روی لینک کلیک کنید.
در جستار می خوانید:
- ERP در نگاه آمار
- ERP چیست؟
- مزایای پیاده سازی
- مراحل پیاده سازی
- چالشهای پیاده سازی
- کاربرد و تاثیر ERP در صنایع مختلف
- ویژگی های مهم نرم افزار ERP
لیست قیمت خرید نرم افزار ERP رسام به صورت تفکیک شده به ازای هر ماژول را در لینک مشاهده کنید.
ERP چیست و چه کاربردهایی دارد؟
در چشمانداز تجاری پرشتاب و رقابتی امروزی، سازمانها دائماً به دنبال راههایی برای سادهسازی عملیات خود، بهبود کارایی و افزایش بهرهوری هستند. سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) به عنوان ابزاری قدرتمند برای مقابله با این چالش ها ظاهر شده اند.
ERP مخففEnterprise Resource Planning، یک سیستم نرم افزاری است که فرآیندها اصلی مانند امور مالی، منابع انسانی، تدارکات، تولید، زنجیره تامین، مدیریت ارتباط با مشتری و … را ادغام و مدیریت می کند. این یک پلتفرم متمرکز برای ذخیره، مدیریت و تجزیه و تحلیل دادهها از بخشهای مختلف یک سازمان را فراهم میکند و امکان ارتباط و همکاری یکپارچه را فراهم میکند.
نیروی قدرتمند و متحول کننده ای را تصور کنید که هرج و مرج نرم افزارهای مستقل سازمانی را پایان می دهد. ERP یا برنامهریزی منابع سازمانی، ترکیبی باشکوه از فناوریهای پیشرفته است که بهطور یکپارچه رشتههای مالی، زنجیره تامین، تولید، منابع انسانی و موارد دیگر را به هم میپیوندد و در قالبی کارآمد قرار می دهد. این سمفونی پر جنب و جوش از ویژگی ها، ترکیبی استادانه از نوآوری و هوش است که پتانسیل واقعی سازمان ها را نمایان می کند.
ERP اجتماعی بزرگ از داده های یک کسب و کار است که در آن اطلاعات بدون دردسر مانند یک آبشار جریان می یابد و بخش ها را با دقت ریتمیک همگام می کند. از مدیریت مالی که گنجینههای پنهان سود را در خود دارد تا مدیریت زنجیره تامین در هماهنگی کامل با تولید و یا پروژه، تهیه و توزیع مواد و قطعات و اقلام را بر عهده دارد..
اما ERP فقط در مورد عملکرد و کارایی نیست. این یک نیروی دگرگون کننده است که به سازمان ها جان می دهد. این رگ حیاتی است که رشد را تقویت می کند، عنصر مخفی که به کسب و کارها برای رونق در دنیایی سریع و همیشه در حال تغییر قدرت می دهد. ERP سنگ بنای یک سازمان آماده برای آینده است. با ERP، کسبوکارها میتوانند از حد معمولی بالاتر بروند، پتانسیل کامل خود را آزاد کنند و شاهکاری از موفقیت و شکوفایی را به تصویر بکشند. این چراغی از وحدت است که تیم ها، بخش ها و حتی کل شرکت ها را گرد هم می آورد، همکاری و نوآوری را تقویت می کند.
مطلب مرتبط : ویژگی های بهترین نرم افزارهای ERP ایرانی را در لینک مشاهده کنید.
سیستمهای برنامهریزی منابع سازمانی (ERP) با یک پایگاه داده مشترک شروع میشوند که حاوی اطلاعاتی است که کسبوکار شما برای رسیدگی به فرآیندهای اصلی نیاز دارد – از حسابداری و امور مالی گرفته تا موجودی و ساخت و پردازش سفارش و منابع انسانی. با تکیه بر این داده های مشترک، سیستم های ERP ماژول های متنوعی را برای خودکارسازی و یکپارچه سازی گردش کار، ردیابی و تجزیه و تحلیل عملیات و ارتقای تصمیم گیری سریعتر و هوشمندتر اضافه می کنند.
ERP مخفف عبارت لاتین Enterprise resource planning یا همان سیستم برنامهریزی منابع سازمان است.
هر کسب و کاری باید کارهایی را انجام دهد که به ذینفعان متعدد با مسئولیت های مختلف نیاز دارد. اما زمانی که اطلاعات مورد نیاز برای اجرای فرآیندها و اتخاذ تصمیمات کلیدی در سراسر سیستمهای منقطع پخش میشود، این یک مشکل است. برای مثال، تیمهای حسابداری و فروش و انبارداری هر کدام میتوانند صفحات گسترده متفاوتی با ارقام مختلف برای ردیابی هزینه داشته باشند.
این منابع داده های متفاوت، نگه داشتن همه در یک صفحه را بسیار چالش برانگیز می کند و مانع همکاری و کارایی می شود، به ویژه با رشد یک سازمان. کارکنان وقت خود را برای شکار اسناد و کارهای تکراری تلف می کنند، زیرا جایی برای جستجوی اطلاعات به روز در مورد تمام جنبه های کسب و کار مربوط به آنها وجود ندارد. این همچنین دیدن علت و معلول کامل تحولات مؤثر بر تجارت شما را دشوار می کند.
یک سیستم ERP این مشکل را با جمعآوری اطلاعات در یک پایگاه داده مرکزی حل میکند تا به مدیران و کارمندان دید بینبخشی بدهد. همچنین مشکلات ناشی از منابع متضاد داده را از بین می برد و آنها را قادر می سازد تا سناریوهای مختلف را تجزیه و تحلیل کنند، پیشرفت های فرآیند را کشف کنند و دستاوردهای کارایی عمده ای ایجاد کنند. این به معنای صرفه جویی در هزینه و بهره وری بهتر است زیرا مردم زمان کمتری را صرف جستجوی داده های مورد نیاز می کنند.
نرم افزار ERP که برای پاسخگویی به نیازهای یک کسب و کار شخصی طراحی شده است سودهای عمده ای را پرداخت می کند و این سیستم ها را به ابزاری حیاتی برای شرکت ها در سراسر صنایع و در هر اندازه تبدیل می کند. بسیاری از شناخته شده ترین و موفق ترین شرکت های جهان در ربع قرن گذشته بر ERP تکیه کرده اند. در حال حاضر، این نرم افزار را می توان پیکربندی و قیمت گذاری کرد تا نیازهای مشاغل مختلف را برآورده کند.
به زبان ساده، یک سیستم ERP به متحد کردن افراد، فرآیندهای اصلی کسب و کار و فناوری در سراسر یک سازمان کمک می کند.
برای کسب اطلاعات کامل درباره خدمات و ماژول های برنامه راهکاری های سازمانی رسام روی لینک کلیک کنید.
مزایای پیاده سازی سیستم ERP
- نگرش مالی: سیستمهای ERP امکان مشاهده بلادرنگ دادههای مالی و حسابداری را فراهم میکنند و به کسبوکارها اجازه میدهند درآمد، هزینهها و جریان نقدی را نظارت کنند.
- بودجه و برنامه ریزی: با ادغام داده ها از بخش های مختلف و ارائه یک بانک اطلاعاتی یکپارچه، بودجه بندی و برنامه ریزی دقیق تری امکان پذیر می شود. گزارشی توسط گروه ابردین نشان داد که شرکتهای دارای سیستم ERP به بهبود ۲۲ درصدی در بودجهبندی و دقت در برنامه ریزی خود دست یافتهاند.
- انطباق با مقررات: با خودکارسازی فرآیندها، حفظ اصول حسابرسی و اطمینان از صحت دادهها، انطباق با الزامات قانونی افزایش می یابد.
- مقیاس پذیری و رشد: سیستم های ERP با ارائه یک پلت فرم مقیاس پذیر که می تواند از رشد کسب و کار پشتیبانی می کند از اضافه شدن نفرات جدید و همچنین افزایش تراکنش ها.
- بهره وری و کارایی: بسیاری از فرآیندها مانند حسابداری، مدیریت موجودی، انجام سفارش و خدمات مشتری در ERP خودکار و ساده می شوند. این می تواند خطاهای انسانی را کاهش دهد، در زمان صرفه جویی کند و کارایی را بهبود بخشد. بر اساس نظر سنجی ها و مطالعات مرکز هسته تحقیقات و “ مرکز راه حل های مشاوره ای پانوراما” ، 95% از شرکتهای مورد مطالعه، بهبود 16% در کارایی را گزارش کرده اند.
- کاهش هزینه: با بهینه سازی سطح موجودی، بهبود فرآیندهای تدارکات، به حداقل رساندن ناکارآمدی های عملیاتی، کاهش نیروی کار و کاهش پراکندگی در بکارگیری فناوری اطلاعات، موجب کاهش هزینه ها گردد.
- خدمات مشتری: سرعت و کیفیت خدمات ارائه شده به مشتری با وجود یک پایگاه اطلاعاتی متمرکز افزایش می یابد.
- همکاری و ارتباطات: با ارائه یک پلتفرم (سکو) واحد برای به اشتراک گذاری اطلاعات، اسناد، نامه ها و وظایف، در همکاری و ارتباط بین بخش های یک سازمان تسهیل ایجاد می شود.
- قابلیت اطمینان داده ها: با حذف ورودی های مختلف برای یک داده (مانند ثبت اطلاعات پرسنلی در واحدهای مالی و منابع انسانی یا ثبت اطلاعات خرید در واحدهای تدارکات و مالی بصورت جداگانه)، اجرای قوانین اعتبارسنجی داده ها و تأیید آن ها قبل از ذخیره در پایگاه داده و حفظ ثبات داده ها، صحت و یکپارچگی آنها تضمین می شود. همچنین میتوانند با پشتیبانگیری و بازیابی منظم دادهها از خراب شدن یا از دست رفتن دادهها جلوگیری کنند.
- مزیت رقابتی: با امکان دادن به کسب و کارها برای اتخاذ تصمیمات مبتنی بر داده، پاسخ سریع به تغییرات بازار و نوآوری ها، مزیت رقابتی ایجاد می شود.
- امنیت داده ها: سیستم های ERP می توانند از داده های ارزشمند یک کسب و کار با ذخیره آن در یک پایگاه داده متمرکز با چندین لایه امنیتی و رمزگذاری محافظت کنند. همچنین دسترسی و مجوزهای کاربران مختلف کنترل می شود که فقط پرسنل مجاز بتوانند اطلاعات حساس را مشاهده و یا ویرایش کنند.
- داده های استاندارد/متمرکز: با استانداردسازی قالب و ساختار تمام داده ها در سراسر سازمان، تکرار و ناسازگاری داده ها را از بین می رود. این امر دسترسی، اشتراک گذاری و تجزیه و تحلیل داده ها را از بخش ها و مکان های مختلف آسان تر می کند
- مدیریت آسان تر: با ارائه دیدی جامع و بلادرنگ از کل کسب و کار، کنترل و نظارت بر فعالیت های تیم ها، شناسایی مشکلات و فرصتها و اخذ تصمیمات آگاهانه امکان پذیر می شود
- سفارشی سازی: سیستم های ERP را می توان متناسب با نیازها و ترجیحات خاص هر کسب و کار، بسته به اندازه، صنعت و اهداف آن، سفارشی سازی کرد. همچنین با نرمافزارها و برنامههای کاربردی دیگر مانند CRM، تجارت الکترونیک یا ابزارهای BI جهت افزایش عملکرد و سازگاری ادغام شوند.
- تصمیم گیری بهتر: با جمع آوری و پردازش داده ها از منابع مختلف، بینش و تجزیه و تحلیل ارزشمندی از کسب و کارها فراهم می شود. برای اخذ تصمیمات مبتنی بر داده و پشتیبانی از اهداف استراتژیک، گزارشها و داشبوردهای برای نمایش شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) تولید می شوند.
مطلب مرتبط : بررسی جامع و کاربردی مزایا و معایب سیستم ERP برای سازمان و شرکت ها، برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک کلیک کنید.
چالشهای پیاده سازی نرم افزار ERP چیست ؟
پیاده سازی ERP یک کار پیچیده و چالش برانگیز است که نیاز به برنامه ریزی، هماهنگی و اجرای دقیق دارد. برخی از چالش های رایج پیاده سازی ERP عبارتند از:
- انتخاب فروشنده مناسب: انتخاب یک فروشنده که بتواند نیازها و انتظارات خاص کسب و کار را برآورده کند، برای اجرای موفق بسیار مهم است. فروشنده باید تجربه، تخصص و شهرت مرتبط در صنعت داشته باشد و همچنین مدل مناسب قیمت گذاری، خدمات پشتیبانی و گزینه های سفارشی سازی را ارائه دهد.
- دریافت تایید مدیریت ارشد: پیاده سازی ERP یک تصمیم استراتژیک است که سرمایه گذاری و ریسک قابل توجهی را در بر می گیرد. بنابراین نیاز به تایید و حمایت مدیریت عالی کسب و کار دارد که بتواند منابع، اختیارات و چشم انداز لازم را برای پروژه فراهم کند.
- یکپارچه سازی با سیستم های موجود: پیاده سازی اغلب مستلزم ادغام سیستم جدید با سیستم ها و برنامه های کاربردی موجود کسب و کار است. این می تواند یک چالش فنی باشد که برای اطمینان از سازگاری و عملکرد نیاز به نگاشت داده ها، همگام سازی و آزمایش مناسب دارد.
- ارائه آموزش مناسب: پیاده سازی ERP می تواند نحوه کار و تعامل افراد با سیستم را تغییر دهد. بنابراین، ارائه آموزش کافی به کاربران و ذینفعان ضروری است تا بتوانند آن را درک کنند و به طور موثر از آن استفاده کنند. آموزش باید متناسب با نقش ها و مسئولیت های خاص هر گروه کاربری باشد. در صورت پیچیدگی در سیستم جدید و یا عدم کیفیت مناسب کارکنان فعلی، آموزش به نفرات فعلی سازمان می تواند چالش برانگیز باشد
- اطمینان از کیفیت داده ها: داده ها شریان حیاتی هر سیستم ERP است و کیفیت آن دقت و قابلیت اطمینان خروجی سیستم را تعیین می کند. بنابراین، مهم است که اطمینان حاصل شود که دادههایی که از سیستمهای قدیمی به سیستم جدید منتقل میشوند، تمیز، سازگار و کامل باشند به خصوص اگر داده ها پراکنده، ناسازگار یا با کیفیت پایین باشند. این ممکن است به پاکسازی داده ها، اعتبار سنجی و فرآیندهای تأیید قبل و بعد از مهاجرت نیاز داشته باشد.
- انعطاف پذیر بودن: پیاده سازی ERP یک رویداد یکباره نیست، بلکه یک فرآیند مستمر است که نیاز به نظارت، ارزیابی و بهبود مستمر دارد. بنابراین، انعطاف پذیری و سازگاری با تغییر نیازهای کسب و کار، خواسته های مشتری و شرایط بازار بسیار مهم است. این ممکن است نیاز به اصلاح یا به روز رسانی سیستم در صورت لزوم داشته باشد تا مرتبط و موثر بماند.
- غلبه بر مقاومت کارکنان: ترس از تغییر، عدم درک سیستم جدید، از دست دادن استقلال کاری و امنیت شغلی باعث مقاومت کارکنان می شود. بنابراین، رسیدگی به نگرانی های آنها و ایجاد انگیزه در آنها برای پذیرش تغییر بسیار مهم است. این را می توان از طریق آشنایی با مزایای سیستمERP، مشارکت دادن آنها در فرآیند پیاده سازی و پاداش دادن به مشارکت و عملکرد آنها انجام داد.
- مدیریت ضعیف پروژه: برنامه ریزی ناکافی، فقدان اهداف مشخص و مدیریت ناکارآمد پروژه می تواند منجر به تاخیر، افزایش هزینه ها و اجرای ناموفق شود.
- سفارشی سازی: سفارشی سازی برای رفع نیازهای خاص سازمان می تواند پیچیده و زمان بر باشد. که نیازمند تجزیه و تحلیل دقیق، تصمیم گیری و هماهنگی با بخش های مختلف می باشد.
- منابع و بودجه محدود: اجرای ERP به منابع مالی و انسانی قابل توجهی نیاز دارد. محدودیت منابع و بودجهای می تواند باعث به خطر افتادن زمانبندیها، اهداف و محدوده پروژه شود.
- مقیاس پذیری و آینده نگری: سیستم های ERP باید مقیاس پذیر باشند تا با رشد و تغییرات آتی در سازمان تطبیق یابند. با این حال، اگر سیستم انتخابی فاقد مقیاسپذیری باشد یا نیازهای سازمان در طول زمان تغییر کند، چالشهای عدم تطابق ایجاد می شود.
- مدیریت تغییر سازمانی: پیاده سازی ERP اغلب نیازمند تغییرات سازمانی قابل توجهی از جمله فرآیندها، نقش ها و مسئولیت های جدید است. مدیریت این تغییرات و حصول اطمینان از انتقال روان می تواند چالش برانگیز باشد.
برای سازمانها مهم است که از این چالشها آگاه باشند و استراتژیهایی برای مقابله مؤثر با آنها ایجاد کنند. علیرغم پیچیدگی های موجود، پیاده سازی موفقیت آمیز ERP می تواند به بهبودهای قابل توجهی در فرآیندهای تجاری، کارایی و رقابت منجر شود.
نرم افزار CRM چیست و چه کاربردی دارد ؟ بررسی تفاوت های CRM با ERP را در لینک مشاهده کنید.
ERP در نگاه آمار
- موفقیت پروژه های ERP: طبق مطالعه “ مرکز راه حل های مشاوره ای پانوراما” ، حدود 74 درصد از پیاده سازی های ERP موفق در نظر گرفته می شوند. این نشان می دهد که اکثریت سازمان ها توانسته اند به طور موثر سیستم های ERP را پیاده سازی کنند و به نتایج مطلوب خود دست یابند.
- افزایش کارایی کارکنان: بر اساس مطالعهای که توسط ابردین گروپ انجام شده است، شرکتهایی که از نرمافزار ERP استفاده میکنند، افزایش 22 درصدی در بهرهوری کارکنان، افزایش 17 درصدی در انجام به موقع وظایف و کاهش 19 درصدی هزینه های عملیاتی را گزارش کرده اند. با تسهیل گری در دسترسی به اطلاعات و به اشتراک گذاری آنها، کارکنان می توانند وظایف خود را با تعارض کمتری انجام دهند و با همکاران ارتباطات موثرتری داشته باشند.
- کاهش نیروی انسانی: بر اساس مطالعهای که توسط مرکز هسته تحقیقات انجام شده است، سازمانهایی که سیستمهای ERP را پیادهسازی میکنند شاهد کاهش ۲۲ درصدی هزینههای نیروی کار بودهاند. بر اساس نظرسنجی “ مرکز راه حل های مشاوره ای پانوراما” ، 36% از پاسخ دهندگان گزارش کردند که پس از اجرای ERP تعداد نیروی کار خود را کاهش داده اند.
با خودکارسازی و بهینهسازی فرآیندها و کارهایی تکراری، مانند ورود دادهها، صورتحساب ها، گزارشدهی و غیره، موجب کاهش نیازمندی به نیروی انسانی می شود. - کاهش موجودی انبار: یک مطالعه توسط APQC نشان داد که سازمانهایی که سیستمهای ERP را پیادهسازی میکنند، 20 درصد کاهش در هزینههای حمل موجودی را تجربه کردند و بر اساس مطالعه IDC، شرکت هایی که از نرم افزار ERP استفاده می کنند شاهد کاهش 20 درصدی در میزان موجودی، کاهش 17 درصدی در موجودی منسوخ و بهبود 16 درصدی در رزرو موجودی بوده اند.
نرمافزار ERP به کسبوکارها کمک کند تا از میزان موجودی در هر لحظه آگاه باشند و در زمان های مورد نیاز از جمله سفارشات جدید، کنترل نیازمندی پروژه ها و محصولات، محاسبه قیمت تمام شده و … به اطلاعات موجودی دسترسی داشته باشند. - کاهش ضایعات: مطالعهای توسط ابردین گروپ گزارش می دهد که سازمانهایی که سیستمهای ERP را پیادهسازی میکنند شاهد کاهش ۱۷ درصدی در ضایعات، کاهش 14 درصدی هزینه های مواد، کاهش 13 درصدی هزینه های انرژی و کاهش 12 درصدی هزینه های دوباره کاری بوده اند.
نرم افزار ERP می تواند با ساده سازی فرآیندها، حذف ناکارآمدی ها، بهبود برنامه ریزی مواد، برنامه ریزی تولید، مدیریت کیفیت و انطباق با محیط زیست در کاهش ضایعات کمک می کند - افزایش سرعت ارائه خدمات به مشتریان: با بهبود مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، مدیریت سفارش، مدیریت تحویل و ارائه خدمات، سرعت و کیفیت ارائه خدمات به مشتریان افزایش می یابد.
بر اساس مطالعه ای که توسط “ مرکز راه حل های مشاوره ای پانوراما” انجام شد، 58 درصد از سازمان ها پس از اجرای یک سیستم ERP، بهبود خدمات مشتریان را گزارش کردند. بر اساس مطالعه گروه آبردین، شرکت هایی که از نرم افزار ERP استفاده می کنند، 21 درصد افزایش نرخ حفظ مشتری، 18 درصد افزایش در میزان رضایت مشتری و 15 درصد افزایش در مشتری را تجربه کرده اند. - کاهش زمان فرآیندها (زمان بین شروع و اتمام فرآیند): یک مطالعه توسط “ مرکز راه حل های مشاوره ای پانوراما” نشان داد که سازمانهایی که سیستمهای ERP را پیادهسازی میکنند، شاهد کاهش ۲۰ درصدی در زمان چرخه فرآیند بودند. بر اساس مطالعه گروه آبردین، شرکت هایی که از نرم افزار ERP استفاده می کنند، 16% کاهش در زمان چرخه فرآیندهای کلیدی کسب و کار، 15% کاهش در زمان اداری و 14% کاهش در تولید را شاهد بوده اند.
نرمافزار ERP میتواند با اتوماتیک کردن، یکپارچهسازی و همگامسازی دادهها، زمان فرآیندها را کاهش دهد.
این آمارها تأثیر مثبت پیاده سازی ERP را بر جنبه های مختلف سازمان ها، از جمله کارایی کارکنان، کاهش هزینه ها و بهبود خدمات به مشتریان را نشان می دهد. با این حال، ذکر این نکته ضروری است که موفقیت پیاده سازی ERP به عواملی مانند برنامه ریزی مناسب، مدیریت تغییر و پذیرش کاربر نیز بستگی دارد.
مراحل پیاده سازی ERP
پیاده سازی سیستم ERP یک فرآیند پیچیده و زمان بر است. مراحل زیر به طور معمول شامل می شود:
- برنامه ریزی: اهداف، محدوده و جدول زمانی پروژه پیاده سازی ERP را تعریف کنید.
- جمع آوری نیازمندی ها: نیازها و الزامات خاص سازمان را شناسایی و مستند کنید.
- انتخاب سیستم: راه حل های مختلف نرم افزار ERP را ارزیابی کنید و یکی را انتخاب کنید که به بهترین وجه با نیازهای سازمان هماهنگ باشد.
- پیکربندی: تنظیم بخشهای مختلف سیستم ERP برای رفع نیازهای خاص سازمان، مانند گردش کار، تعریف کاربران و نقش های کاربران و ….
- انتقال داده ها: انتقال داده های موجود از سیستم های قدیمی به سیستم ERP جدید.
- تست: عملکرد سیستم ERP را به طور کامل آزمایش کنید و مطمئن شوید که الزامات سازمان را برآورده می کند.
- آموزش: کارمندان را در مورد نحوه استفاده مؤثر از سیستم ERP جدید آموزش دهید.
- سوئیچ کردن: انتقال از سیستم قدیمی به سیستم ERP جدید و شروع استفاده از آن برای عملیات روزانه.
- پشتیبانی پس از اجرا: ارائه پشتیبانی و نگهداری مداوم برای اطمینان از عملکرد روان سیستم
مطلب مرتبط : راهنمای خرید نرم افزار ERP و ماژول های مورد نیاز با توجه به نیاز های سازمان یا شرکت خود را در لینک مشاهده کنید.
کاربرد نرم افزار ERP چیست ؟ و چه تاثیری در صنایع مختلف دارد ؟
سیستم های ERP در صنایع مختلف از جمله تولید، خرده فروشی، صنایع بهداشتی، مالی، تدارکات و غیره کاربرد دارند. چند نمونه از نحوه استفاده از ERP در بخش های مختلف عبارتند از:
- صنایع تولیدی: به مدیریت برنامههای تولید، موجودی و عملیات زنجیره تامین کمک می کند و باعث کارامدی در تولید و تحویل می شود.
- صنایع خرده فروشی: مدیریت موجودی، سیستم های فروش، داده های مشتری و عملیات تجارت الکترونیک را ساده می کند و رضایت مشتری و سودآوری را بهبود می دهد.
- صنایع بهداشتی: مراقبت بیمار، زمان بندی، صورتحساب و مدیریت موجودی دارو را تسهیل می کند و کیفیت خدمات مراقبت های بهداشتی را افزایش می دهد.
- شرکتهای امور مالی: ابزارهایی را برای مدیریت مالی، بودجه بندی، پیش بینی و گزارش دهی فراهم می کند که امکان کنترل مالی و انطباق بهتر را فراهم می کند.
- شرکتهای لجستیک: فرآیندهای زنجیره تامین، مدیریت انبار و حمل و نقل را بهینه می کند، کارایی را بهبود می بخشد و هزینه ها را کاهش می دهد.
- شرکت های هلدینگ: شرکتهای هلدینگ را قادر میسازد تا فرآیندها را در سراسر شرکتهای تابعه خود یکپارچه و استاندارد کنند و کارایی و ثبات عملیاتی را بهبود بخشند. سیستمهای ERP دادهها را از تمام شرکتهای تابعه بصورت متمرکز جمع آوری میکنند و دسترسی به اطلاعات بلادرنگ مالی، موجودی و سایر معیارهای کلیدی امکان پذیر می شود.
- صنایع سفارشی (MTO) (تعهد یا قرارداد محور): به شرکت ها در مدیریت تعهدات، پیگیری شرایط قرارداد، اطمینان از رعایت تعهدات قراردادی، تحویل به موقع و رعایت مهلت های قرارداد کمک می کند و همچنین فرآیندهای صدور صورتحساب را خودکار می کند، فاکتورهای دقیق را براساس شرایط قرارداد ایجاد می کند، خطاها و اختلافات را کاهش می دهد.
- شرکت های کوچک: همانطور که شرکت های کوچک رشد می کنند، سیستم های ERP می توانند برای تطبیق داده ها، کاربران و تراکنش های افزایش یافته مقیاس شوند. به شرکتها کمک می کند در پیاده سازی ماژولهای ERP در آینده، از سوی کارکنان کمتر دچار چالش و مقاومت شود و همچنین فرهنگ سازمانی از ابتدا در مسیر درست و دلخواه مدیران شکل می گیرد.
- شرکتهای متوسط: تاثیر ERP در شرکت های متوسط قابل توجه است. تمامی مزایای گفته شده در بالا در شرکتهای متوسط قابل مشاهده می باشد. همچنین مدیران می توانند با پیاده سازی ERP سمت و سوی آینده فرهنگ سازمانی شرکت را نیز شکل بدهند و شرکت را از وابستگی به موسس و یا بنیان گذار رها کند. همچنین میتوانند به شرکتهای متوسط کمک کنند تا تصمیمات داده محور برای ورود به بازار و یا خروج از بازار و یا تولید و یا عدم تولید یک محصول بگیرند.
- در شرکت های بزرگ، سیستم های ERP تاثیر مشابهی با شرکتهای متوسط دارد اما در مقیاس بزرگتر. یکپارچه سازی و دسترسی به اطلاعات در مقیاس بزرگ و بلادرنگ، پشتیبانی چند زبانه و چند ارزی، پیاده سازی دستورالعملهای یکسان جذب و استخدام، ایجاد دفاتر مدیریت پروژه و مدیریت استراتژیک، اطمینان از انطباق با قوانین و مقررات در کلیه سطوح، مدیریت اموال و دارایی ها و …
ویژگی های مهم نرم افزار ERP
نرم افزار ERP دارای طیف وسیعی از ویژگی ها است که نیازهای مختلف سازمان ها را برآورده می کند. برخی از ویژگی های مهم عبارتند از:
- پایگاه داده متمرکز: با متمرکز کردن داده ها از بخش های مختلف، یک منبع واحد از حقیقت را فراهم می کند و از ثبات و دقت داده ها اطمینان می یابد.
- گزارش دهی و تجزیه و تحلیل: سیستم های ERP قابلیت های گزارش دهی و تجزیه و تحلیل قوی را ارائه می دهند و سازمان ها را قادر می سازند تا بینش به دست آورند، عملکردها را پیگیری کنند و تصمیمات مبتنی بر داده را بگیرند.
- قابلیت های یکپارچه سازی: با سیستم ها و برنامه های کاربردی دیگر ادغام می شود و جریان یکپارچه داده و اتوماسیون فرآیند را تسهیل می کند.
- امنیت و کنترل دسترسی: نرم افزار ERP با اجرای کنترل های دسترسی و رمزگذاری مبتنی بر نقش، امنیت و محرمانه بودن داده ها را تضمین می کند.
- مقیاس پذیری: سیستم های ERP به گونه ای طراحی شده اند که با رشد سازمان مقیاس شوند و کاربران افزایش یافته، حجم داده ها و پیچیدگی های تجاری را پشتیبانی کنند.
- دسترسی راحت و همه جا: راه حل های مدرن ERP قابلیتهایی را ارائه می دهند که به کارکنان اجازه می دهد به اطلاعات مهم بر اساس مجوزهای داده شده در هر زمان و مکانی دسترسی داشته باشند و اقدامات فوری مورد نیاز را انجام دهند.
8 مورد از اهمیت های ERP چیست ؟
در ادامه مطلب به بررسی 8 مورد از پر اهمیت ترین کارایی های نرم افزار ERP خواهیم پرداخت.
1. پول بیشتر ذخیره شده است
اول، ERP بسیاری از سیستم هایی را که ممکن است در حال حاضر در سازمان شما تکه تکه شده باشند، متحد می کند. از توسعه محصول گرفته تا حساب های پرداختنی، کارکنان شما می توانند از یک سیستم متمرکز به تمام ابزارهای لازم برای کار خود دسترسی داشته باشند.
با یکپارچه سازی سیستم ها، به کارکنان خود کمک می کنید تا از زمان خود به نحو احسن استفاده کنند. با ERP، کاربران مجبور نیستند یک قطعه اطلاعات را در چندین سیستم جستجو کنند. با پایگاه داده مرکزی، بازیابی اطلاعات بسیار آسان تر است. علاوه بر این، سازمان شما با حذف نیاز به آموزش کاربران در چندین سیستم، با ERP در هزینه ها صرفه جویی می کند. این نه تنها مقدار پول صرف شده برای آموزش را کاهش می دهد، بلکه تلاش لجستیکی را نیز کاهش می دهد. به جای برنامه ریزی چندین جلسه آموزشی با چندین فروشنده مختلف، فقط باید با یکی ارتباط برقرار کنید.
2. بهبود همکاری در ERP چیست ؟
ویژگیهای برنامههای ERP بسته به برنامهای که استفاده میکنید میتواند کمی متفاوت باشد، اما به طور کلی، همه سیستمها به نوعی همکاری را بهبود میبخشند. همانطور که قبلا ذکر شد، پایگاه داده متمرکز بخشی جدایی ناپذیر از چیزی است که یک ERP را منحصر به فرد می کند. با استفاده از این پایگاه داده، شما یک منبع واحد از حقیقت را برای کار کردن در اختیار شرکت خود قرار می دهید. این امر خطاهای ناشی از کار با داده های نادرست را کاهش می دهد و هزینه ها را بیشتر کاهش می دهد.
علاوه بر این، یک پایگاه داده مرکزی هرگونه تردید یا توقف در طول پروژه ها را کاهش می دهد، زیرا همه اعضای تیم به داده های سراسر شرکت مورد نیاز خود دسترسی دارند. علاوه بر این، نیازی به ادغام اطلاعات در سیستم ها یا منابع مختلف نیست. از آنجایی که تمام داده ها از طریق یک سیستم کامپایل، ذخیره، به اشتراک گذاشته شده و قابل دسترسی هستند، هیچ نگرانی در مورد دقیق، کامل یا ایمن بودن فایل های داده وجود ندارد.
اگر تیم شما اطلاعات مشتری یکسانی را بارها و بارها در چندین سیستم مختلف وارد می کند، گفتن این موضوع به آسانی نیست. بدون ERP، شما خطای انسانی را به فرآیندهای خود دعوت می کنید در حالی که می توان به راحتی از آن جلوگیری کرد.
3. تجزیه و تحلیل بهتر در ERP چیست ؟
تجزیه و تحلیل بهتر در ERP چیست ؟ پایگاه داده مرکزی اطلاعات نیز به بهبود تجزیه و تحلیل و گزارش شما کمک می کند. از آنجایی که یک ERP تمام دادههای ورودی کاربران را ثبت و ذخیره میکند، یک ابزار هوش تجاری عالی است. تا زمانی که فروشنده شما عملکرد قوی ارائه می دهد، نرم افزار ERP تولید گزارش های مختلف را برای تیم شما آسان تر و سریع تر می کند. گزارشهایی که ممکن است روزها تحقیق و گردآوری بدون ERP طول بکشد، فقط چند دقیقه طول میکشد.
اکثر راه حل های ERP یک داشبورد قابل تنظیم را ارائه می دهند تا مدیران بتوانند گزارش ها را در اولین ورود به سیستم ببینند. این گزارشها ممکن است شامل همه چیز باشد، از صورتهای درآمد و هزینه گرفته تا KPIهای سفارشی که بینشی در مورد عملکردهای خاص ارائه میدهند. امکان دسترسی سریع به این گزارشها به شما و تیمتان این امکان را میدهد که سریعتر تصمیمهای بهتری بگیرید. دیگر نیازی نیست که برای تولید گزارش های مورد نیاز خود به کارکنان فناوری اطلاعات خود اعتماد کنید. در نهایت، گزارشها معمولاً با سطوح دسترسی ارائه میشوند و تضمین میکنند که فقط کارکنان مربوطه، دادههای ارزشمند شرکت را مشاهده میکنند.
4. بهبود بهره وری
با روش های سنتی، کارهای خسته کننده کاملاً اجتناب ناپذیر است. وظایفی مانند تولید گزارش، نظارت بر سطح موجودی، ردیابی برگه زمانی و پردازش سفارشها از لحاظ تاریخی ساعتها برای کارمندان وقت گرفته است. این فرآیندها علاوه بر وقت گیر کردن، روحیه کارکنان را پایین می آورد و خود را در برابر خطاهای انسانی باز می کند. پس از چندمین ساعت وارد کردن یک سری دادهها به اشکال مختلف، حتی بهترین کارکنان نیز حتماً مرتکب اشتباه میشوند.
اگر راه حل مناسبی را انتخاب کنید، یک ERP می تواند خسته کننده ترین وظایف شما را خودکار کند. پایگاه داده در نرم افزار ERP وظایف اضافی مانند ورود داده ها را حذف می کند و به سیستم اجازه می دهد تا محاسبات پیشرفته را در عرض چند دقیقه انجام دهد. این کار زمان اعضای تیم شما را برای انجام کارهای متفکرانهتر آزاد میکند. از این رو ERP بهره وری، کارایی و سودآوری سازمان شما را افزایش می دهد.
5. مشتریان شادتر
مدیریت مشتریان هرگز اینقدر مهم نبوده است. در عصر دیجیتال ما، افراد بیشتری برای دریافت مشاوره در مورد لباس پوشیدن، چه غذایی و نحوه زندگی خود به اینترنت روی می آورند. و با توجه به اینکه 84 درصد از مشتریان به بررسی های آنلاین به اندازه یک دوست اعتماد دارند، نظرات مشتریان قبلی بیشتر از همیشه تأثیرگذار است.
بهترین راه برای افزایش رضایت مشتری، ارائه کالاها و خدمات مشتری محور است. ERP این را به چند روش مختلف ارائه می دهد. اولاً، بیشتر ERP به ابزار مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) مجهز شدهاند یا میتوانند به راحتی با آن یکپارچه شوند. با یک ERP، CRM شما به دادهها در عملکردهای تجاری دسترسی دارد.
همراه با اطلاعات تماس، یک CRM یکپارچه می تواند جزئیاتی مانند تاریخچه سفارش و اطلاعات صورتحساب را به شما نشان دهد. این به تیم شما امکان میدهد تا مشتریان شما را به طور کلیتری ببیند تا درک بهتری از خواستهها و نیازهای آنها به دست آورد. افزایش دید مشتری به شما کمک می کند تا استراتژی فروش خود را برای بهبود تولید سرنخ تدوین کنید.
6. انطباق ساده و مدیریت ریسک در ERP چیست ؟
همانطور که شرکتها در کشورهای مختلف رشد میکنند و تجارت میکنند، پیگیری همه مقررات متفاوتی که بر کسبوکار شما تحمیل شده است میتواند دشوار باشد. حتی شرکت های محلی نیز باید نگران مقررات مختلف محیطی، امنیت اطلاعات و منابع انسانی باشند.
خوشبختانه، بسیاری از پیشنهادات ERP با در نظر گرفتن این مقررات ساخته شده اند تا به شما در حفظ انطباق در هر مرحله کمک کنند. علاوه بر این، نرم افزار ERP ابزارهای حسابرسی داخلی را برای کمک به مستندسازی مواردی مانند استفاده از مواد شیمیایی و مقررات مالیاتی فراهم می کند. این امر فرموله کردن گزارش ها و ارسال آنها به نهاد حاکم مربوطه را بسیار آسان می کند.
علاوه بر این، ERP اغلب ابزارهایی برای مدیریت ریسک فراهم می کند. قابلیت اطمینان و دقت افزایش یافته این راه حل، مدیریت مالی کلی را بهبود می بخشد زیرا شانس کمتری برای خطا در حین حسابداری وجود دارد. ابزارهای پیشبینی همچنین به کاربران اجازه میدهند تا رویدادها را در مورد تقاضا، نیروی کار و بودجه پیشبینی کنند. با در دست داشتن این اطلاعات، می توانید بودجه ها، برنامه ها و برنامه های توسعه محصول ایمن تری ایجاد کنید.
7. بهبود نظارت بر موجودی
یک چالش بزرگ برای شرکت های در حال رشد، ردیابی و نظارت بر سطح موجودی در حال گسترش آنها است. ERP از بارکدینگ، برچسبهای RFID و شماره سریال استفاده میکند تا در هر مرحله در طول زنجیره تامین، موجودی شما را حفظ کند. این ابزارها به شما کمک می کنند تا سطح موجودی انبارهای مختلف را پیگیری کنید، چه اقلامی در حال حمل و نقل هستند و چه اقلامی در قفسه ها آماده برای مصرف کنندگان هستند. افزایش دید انبار، فرآیند انتخاب، بسته بندی و ارسال را تا حد زیادی بهینه می کند و همه حدس ها را حذف می کند.
نظارت بر موجودی همچنین گزارش را تقویت می کند، زیرا فناوری های ردیابی اعداد دقیق تری را ارائه می دهند. کاربران میتوانند KPIهای سفارشی را پیکربندی کنند تا ببینند کدام محصولات سریعتر حرکت میکنند – تقاضای بیشتری را نشان میدهند – و هزینههای حمل را افزایش میدهند. با دقت بیشتر ارائه شده توسط ERP، مدیران انبار می توانند داده های زمان واقعی موجودی خود را دریافت کنند تا تصمیمات تجاری دقیق تری بگیرند.
8. بهبود برنامه ریزی تولید و مدیریت منابع
بهبود برنامه ریزی و کارایی و مدیریت تولید در ERP چیست ؟ ERP در کنار مدیریت موجودی شما، تولید را نیز مدیریت می کند. ERP بینشی در مورد تمام عملیات تولیدی از جمله طبقه فروشگاه فراهم می کند. این به کاربران امکان می دهد تا برنامه های تولید، تجهیزات و نیروی کار را برای به حداکثر رساندن ظرفیت بهینه کنند.
علاوه بر این، ERP صورتحساب مواد (BOM) و دارایی های ثابت شما را مدیریت می کند. با استفاده از این نرم افزار، کاربران به راحتی می توانند BOM ها را ایجاد و ویرایش کنند و تمام تغییرات قبلی را پیگیری کنند. مدیریت دارایی ثابت به کاربران این امکان را میدهد که زمانبندی تعمیر و نگهداری تجهیزات را برای کاهش خرابیهای غیرمنتظره، بهبود سودآوری و روابط زنجیره تامین شما، برنامهریزی کنند.